Over Eerbeek Zuid


Eerbeek is de grootste kern van de  gemeente Brummen in Gelderland. Het aantal inwoners bedraagt 10.161 (per 1 januari 2008). Vroeger was Brummen zelf de grootste kern.

Al in 1046 wordt Eerbeek genoemd, al was het toen nog als Erbeke. Dit was oorspronkelijk de naam van de beek die nu de Eerbeekse Beek heet. De betekenis is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komt "er" van "erd", wat iets betekent als aarde, klei,leem of bouwgrond. "Beke" is hetzelfde woord als het moderne beek. Later is de naam voor de beek de naam van het dorp geworden. Rond 1663 staat de naam van het dorp als Eertbeeck op de kaart, en heet de beek de Eertbeeckse beek.

Eerbeek is vooral bekend geworden door de papierindustrie. In de 17e eeuw werden papiermolens gebouwd, ten behoeve van de kloosters in Arnhem die behoefte hadden aan papier voor hun leerlingen. De geschiedenis van de Eerbeekse papierindustrie gaat terug naar 1650. In dat jaar introduceerde Vincent Schoonman het ambacht van papierschepper. Het schone water van vooral de Eerbeekse beek was hierbij van belang. Tegenwoordig zijn te Eerbeek diverse papier- en kartonverwerkingsbedrijven gevestigd. Vooral vanwege de papierindustrie kent Eerbeek een Italiaanse, een Turkse en een Moluksegemeenschap.

In Eerbeek staat de enige oliemolen met een bovenslagrad van Nederland, bekend onder de naam De Oliemolen. Dit rijksmonument werd in 2007 volledig gerestaureerd.

Eerbeek had van 2 juli 1887 tot 1 augustus 1950 een spoorwegstation aan de spoorlijn Dieren - Apeldoorn, Station Eerbeek. Tegenwoordig is hier een klein station van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Het stationsgebouw bestaat nog, en is in gebruik als woning. Eerbeek ligt niet ver van het Apeldoorns Kanaal.

Het toerisme is in Eerbeek van belangrijke economische betekenis. Het dorp trekt toeristen vanwege de bosrijke omgeving: Eerbeek grenst aan de Veluwezoom.